Whisky wordt duurder (en proeven helaas ook).

Martijn FreriksNieuws

De afgelopen jaren zijn de prijzen van veel single malt whisky’s door het dak gegaan. Meerdere redenen zijn hiervoor te bedenken.

Ten eerste de explosieve groei in de vraag naar whisky. Het is een populair product geworden voor investeerders, liefhebbers en nieuwkomers. In veel huishoudens is inmiddels wel een bar of kast te vinden waar één of meerdere flessen whisky in staan. Ook in ons mooie Gelderland zie je deze ontwikkeling. De distilleerderijen hebben de laatste jaren wel ingespeeld op de gegroeide vraag, maar het duurt bij whisky vele jaren voordat de opgelopen achterstand ingehaald kan worden. De meeste distilleerderijen verkopen hun producten niet voordat ze minimaal een jaar of 5 op een eikenhouten vat gelegen hebben en het duurt zeker nog eens zo’n periode voordat de echte interessante whisky’s ontstaan. Het is toegestaan om whisky te verkopen als whisky na 3 jaar en 1 dag op een eikenhouten vat, maar in de praktijk gebeurt dit weinig.

De tweede reden is de stijging van de grondstofprijzen. Graan in al haar variaties is de afgelopen periode in prijs gestegen. Voor single malt whisky mag alleen gerst worden gebruikt. Een groot deel van deze gerst wordt in Schotland verbouwd, maar een deel komt ook uit andere delen van Europa.

De derde reden is de gestegen energieprijzen. Er is veel energie nodig voor het maken van whisky. Zowel voor het ontkiemen en eesten van graan, voor het maken van de ‘mash’ als voor het distilleerproces zelf.

Dit betekent dat de prijzen bij Mout Water Gist ook omhoog zijn gegaan. Om in heel Gelderland goede proeverijen neer te kunnen blijven zetten en interessante whisky’s mee te kunnen nemen is dat helaas nodig. Alle proeverijen die zijn aangevraagd voor 1 juni vallen nog onder de oude prijzen. De huidige prijzen op de website zijn de nieuwe prijzen. Voor vragen of opmerkingen ben ik altijd beschikbaar via de mail of telefoon.